Garść kuchennych trików

Garść kuchennych trików

Kuchenne triki można odnieść do różnych produktów. Jeżeli jesteś ciekawy, co prostego i szybkiego możesz wyczarować w kuchennych warunkach, przeczytaj poniższe sztuczki. Zamiast dodawać całej kostki masła, opakowania śmietany czy majonezu, możesz zastąpić połowę składnika znacznie zdrowszym jogurtem naturalnym. Jogurt jest mnie kaloryczny i mniej tłusty.

Przeczytaj również: Praktyczne przechowywanie produktów w lodówce

Jego dodanie wcale nie odejmie potrawie wartości smakowych. Jeżeli drażni Cię zapach gotowanych jajek, możesz upiec je w piekarniku. Pieczenie zamiast gotowania zniweluje specyficzny zapach i sprawi, że jajka będą bardziej kremowe. Aby ciasto biszkoptowe zachowało swoją wilgotność można położyć na nie kromkę chleba.

Przeczytaj również: Nowoczesne i praktyczne pomysły do kuchni

Taki trik sprawi, że biszkopt nie stanie się suchy. Możesz również wykorzystać magiczne właściwości jabłka. Jabłko włożone do worka z ziemniakami, zapobiegnie ich kiełkowaniu. Jeśli chcesz zrobić własne suszone owoce, wsadź je do piekarnika do 50-70 stopni.

Przeczytaj również: Warto popatrzeć na meble kuchenne

Takie owoce jak banany, śliwki czy morele muszą suszyć się około 6 godzin, z kolei truskawki aż 12.